Looking for the English edition of this article? It’s right here.
At være professionel atlet er hårdt arbejde, der kræver dedikation. Det er uanset om, du er atlet i traditionel forstand eller esportsatlet. Fælles for begge dele er yderligere, at det for de fleste starter som en hobby, som med tiden bliver mere seriøs, og for de rigtig dedikerede ender med at blive vores arbejde. Når vores hobby ender med at være vores arbejde, og ovenikøbet på højt plan, så er det vigtig, at vi lærer at lægge arbejdet fra os, så vi har mulighed for at ”tanke” op på ressourcer. Det gælder for det, vi kender som arbejde i traditionel forstand, men især også for jer esports-atleter – både jer der lever af det, jer der er up and coming eller jer der dyrker esport som en hobby. I artiklen dykker vi lidt ned, hvad der sker, når vi arbejder og især, hvad der sker, når vi ikke får holdt pauser fra arbejdet. Derudover får du inspiration til, hvordan du får koblet af.
De fleste af os kender det. Vi har en opgave på arbejde, som er rigtig spændende, og den er svær at lægge fra os. At lægge sit arbejde fra sig er endnu sværere, når vores hobby er blevet vores arbejde. Det kan godt være, at du ikke betragter det at være professionel esports-atlet, som værende et arbejde – men det er det. Det er det, der ligger i ordet professionel. Når man er professionel, er der pludselig forventninger til en. Man skal indgå i et samarbejde. Man skal bygge holdet op. Man skal træne sammen. Tillæg derudover alt det, der hænger sammen med arbejdet, men som ikke direkte har så meget med spillet på ”banen” at gøre. Det er presse, reklame, fanevents. You name it. Det er nogle lange arbejdsdage med stort ydre og indre pres, med skiftende arbejdstider og med rejser på tværs af tidszoner. Det kræver virkelig noget af den enkelte. Derfor er det ekstrem vigtigt, at vi også husker at leve et liv, som vi fylder med andet end vores arbejde.
Disconnect – at leve et liv
Det er nemmere sagt end gjort – for hvad betyder det at leve et liv? Det er der lige så mange bud på, som der findes mennesker på jorden. Det er dog de færreste, der har gjort sig nogle bevidste tanker om det. Faktisk er det de færreste mennesker, der har den store bevidsthed i deres liv – og derfor ender det med, at de bare gør, som de plejer. Det er sådan mennesket er skabt – og det er på mange måder rigtig smart. Forskningen er ikke 100 % enig på dette område, men generelt siger forskningen, at vi som mennesker er bevidste et sted mellem 1-10 % af tiden. Resten af tiden lever vi ubevidst – vi lever på autopilot. Det er rigtig smart, fordi vores hjerne er en ressourcekrævende muskel og at være bevidst opmærksom tager tid. Skulle vi være fuldt bevidste om alt det, der foregår i den moderne verden, ville vi hurtigt ende med at være fuldstændigt overbelastet af indtryk.
Det nævnte gør også, at vi bliver vanedyr. Vi gør det, vi plejer uden at tænke over, om det nødvendigvis er en god ide. Får vi endelig stoppet op en gang imellem og tænkt over, om det vi gør, er så hensigtsmæssigt, så vil din psyke hurtigt gå i gang med at overbevise dig om alle mulige grunde til, at du bare skal fortsætte med det, du gør. Det er kendt og vores psyke tror, at alt forandring er farlig – det er det, jeg kalder modstand.
Derudover er der masser af kemi i kroppen, der understøtter, at vi gør det, vi kender. Kroppen giver ganske enkelt et skud dopamin hver eneste gang, vi vedbliver at gøre noget, der giver os gode følelser. At spille computerspil er en af de aktiviteter i vores samfund, der giver allermest belønningskemi, og det er derfor, det bliver svært at slippe spillene igen, når vi har fri, fordi vores ubevidste vil gerne have, at vi bliver ved. Vi vil gerne have belønningskemien – det er simpelthen dejligt.
Disconnect – hvad der sker, når vi ikke får koblet af
Problemet med, at vi ikke får koblet af, er ganske enkelt: vi brænder ud, går ned med stress eller det, der er endnu værre. I mange højintense brancher som eksempelvis luftfartsbranchen, kaldes det fatigue – og det har efterhånden i mange år fået en del opmærksomhed. Fordi fatigue i den branche kan koste mange menneskeliv. I esport har du ikke andres liv i hænderne. Du har kun dit eget liv. Til gengæld har du kun et af dem, og det er derfor, det er så vigtigt at værne om det. Det er vigtigt, at du ikke brænder ud. Det kommer til at påvirke dig personligt, og det kommer til at påvirke din karriere, som kan blive væsentlig forkortet af udbrændthed – for det er rigtig svært at komme tilbage fra. Når du nu har kæmpet for at nå dertil, hvor du er, så ville det da være ærgerligt at smide det hele på gulvet, inden du har fået alt det ud af det, du gerne ville, ikke?
Disconnect – hvad får du ud af det?
Et bedre, helt liv. En længere karriere (hvis du vil). Noget at falde tilbage på, når du ikke længere er esportsatlet. Det da meget godt, ikke? Det er faktisk ret simpelt – og det er kun et par få pointer i forhold til det, du får ud af det. Mennesket er på mange måder et komplekst væsen, men samtidig er vi også forholdsvis enkle væsener, der lever utroligt komplekse liv. Fra biologiens side er vi udstyret med 7 grundlæggende drifter med tilhørende følelser og adfærd. Disse drifter har vi til fælles med rigtig mange dyr, og på den måde kan de være ganske simple – men også i nogle henseender uhensigtsmæssige, fordi evolutionen arbejder langsomt, og derfor har vores hjerner ikke nået at tilpasse sig vores utroligt komplekse livsførelse. Jeg går nok i dybden med det på et andet tidspunkt. Det, du har behov for at vide, er, at vi som mennesker har nogle medfødte behov på tværs af disse drifter, som vi er nødt til at gå efter at få opfyldt, hvis vi vil være tilfredse og være ”optankede” og klar til at møde alle de udfordringer, der er som professionel atlet.
Disconnect – hvad kan du gøre?
Du skal væk fra dit arbejde. Du skal sørge for at holde fri, når du har fri. Som nævnt kan det være en ekstra udfordring at skulle, når dit professionelle virke er at spille computer – vores urhjerne vil faktisk gerne have, du bliver ved med at spille, fordi det er rart. Problemet er, at urhjernen ikke nødvendigvis ved, hvad der er godt i det lange løb. Den ved bare, at de mekanismer der er indbygget i de fleste spil, taler direkte ind i belønningscenteret, og det er rart. Så rart at vi kan glemme, hvad der også er af andre glædelige ting i vores liv. Hvis du er i tvivl om, hvor tiltrækkende skærmene er, så prøv at lægge mærke til, hvor mange gange i løbet af en dag, du har din mobiltelefon fremme uden at have et formål fra begyndelsen af. Læg mærke til hvordan du ubevidst scroller ned over skærmen eller bare klikker lidt tilfældigt rundt. Computerspil har det samme over sig.
Så nu har du besluttet dig for, at du skal holde fri, når du har fri. Hvad skal du så fylde tiden ud med? Du skal fylde tiden med noget, der er meningsfyldt for dig og tanker dig op. Hvordan kan du vide, om noget tanker dig op? Du skal foretage dig noget, der gør dig tilfreds. Hvad det er, er forskelligt fra person til person. Måske vil du opdage første gang, du tager et bevidst valg om at holde fri, når du har fri, at du ikke ved, hvad der gør dig tilfreds udover at sidde foran skærmen. Så må du finde en notesblok frem og skrive de ting ned, du godt kan lide at lave.
Eksempler på det kan være: hænge ud med vennerne, gå på restaurant, læse en god bog, gå en tur, dyrke motion, være sammen med familien. Mulighederne er nærmest uendelige. Kun fantasien sætter grænser. Det vigtigste er, at du har en oplevelse af, at du bliver tanket op på ressourcer. Fordelen ved adspredelsen er også, at du får givet din hjerne noget ro. Du giver den mulighed for at lagre det, du og dine holdkammerater har trænet hele dagen i det ubevidste, så du er lidt mere klar på de nye taktikker næste dag. Din hjerne er en af dine vigtigste muskler i esport, og den skal restituere ligesom alle andre muskler, når de har været brugt.
Det skal lige nævnes, at når du har øvet dig og fået noget bevidsthed ind over dine valg, sådan at du aktivt vælger at gøre noget andet end at arbejde, så kan du fint spille spil for at slappe af. Det skal bare være noget, du tager et aktivt valg om i stedet for bare at gøre det.
Som nævnt er fordelen ved det hele, at du undgår at brænde ud, du forlænger din karrierer, du sover bedre, du får nemmere ved at være til stede til træning, og du opdager måske, at du ikke behøver frygte den dag, du ikke længere kan deltage på højeste plan i din valgte esportsgren, fordi du ved, at du har masser at tage dig til. Det gør du ved at have flere ting i dit liv, der giver mening ud over esport.
Grunden til at, du skal sørge for at fylde dit liv med andet, der giver mening, kan illustreres på følgende måde:
Læse | Esport | Esport |
Sportsgren | Esport | Esport |
Kæreste | Esport | Esport |
Hver enkelt rubrik repræsenterer en livsområde / behovsområde for dig, som udgør det, du fylder dit liv med. Hvis dit pt. minder om ovenstående, så lad mig lige vise, hvordan det ser ud, den dag esport af den ene eller anden grund ikke er muligt for dig længere:
Læse | ||
Sportsgren | ||
Kæreste |
Tomt, ikke? Det her eksempel gælder i forhold til alle livsområder, når vi lader noget fylde for meget. Når det så ikke er der længere, så opstår der pludselig tomhed. Arbejdet fylder naturligvis en stor del for os uanset hvad vores arbejde er – det er sådan vores samfund er skruet sammen.
Husk, det er altid muligt at få hjælp, hvis du oplever problemer relateret til af få koblet af.
Illustrationen er lavet med inspiration fra bogen ”Føl frygten og gør det alligevel” af Susan J. Jeffers.